VARAA AIKA

Miten tunnistaa ovulaatio?

Jan 15, 2025
 

Tällä videolla käydään läpi erilaisia keinoja tunnistaa ovulaatio eli munasolun irtoaminen kotikonstein. Tarkempaa tietoa saat videolta, tässä on tiivistettynä pääkohdat:

 

1. Ovulaatiotestit

Ovulaatiotestit mittaavat aivojen tuottamaa luteinisoivaa hormonia (LH), eivätkä sen takia aina ole 100 % luotettavia ovulaation osoittajia: positiivinen testi ei ihan aina tarkoita, että ovulaatio tulee tapahtumaan, eikä negatiivinen testi ihan aina tarkoita, ettei ovulaatio tapahdu. Ovulaatiotesti näyttää positiivista NOIN vuorokautta ennen ovulaatiota.  

2. Progesteronimittaukset 

Ovulaation jälkeen progesteronihormonin tasot nousevat merkittävästi ja siten ovulaation tapahtuminen voidaan varmistaa erilaisilla progesteronimittauksilla. Näin voidaan tunnistaa ovulaation tapahtuminen varmasti, mutta tieto saadaan vasta ovulaation jälkeen, mikä on raskautumisen kannalta liian myöhään kyseisessä kierrossa. 

3. Kohdunkaulan lima (valkovuoto)

Kohdunkaulan lima (eli yksi valkovuodon tyypeistä) alkaa muistuttaa raakaa kananmunan valkuaista, kun ovulaatio lähestyy eli estrogeenihormonin tasot nousevat. Tällaista kirkasta, venyvää, liukasta kohdunkaulan limaa on kaikkein eniten yleensä muutamia päiviä ennen ovulaatiota, mutta se on yksilöllistä. Ovulaation jälkeen tällaisen raakaa kananmunan valkuaista muistuttavan kohdunkaulan liman pitäisi kuivua terveessä kierrossa. Kohdunkaulan liman esiintyminen ei varmista ovulaation tapahtumista. 

Kierron hormonivaihteluita voi seurata myös kohdunkaulan limaa tai sylkeä tutkivilla mikroskoopeilla.

4. Ovulaationipistys ja muut kehon tuntemukset

Osa tunnistaa ovulaation jonkinlaisen nipistyksen tai muun tuntemuksen perusteella. Tällaisen tuntemuksen puuttuminen ei tarkoita, ettei ovulaatio tapahdu, eikä sellaisen huomaaminen aina varmasti tarkoita ovulaation tapahtuvan.

Usein lähestyvän ovulaation voi havaita myös esim. nousevista energiatasoista tai sosiaalisuudesta ja muista merkeistä (kuten libidon nousu). Nämä ovat kuitenkin yksilöllisiä, eivätkä varmista, että ovulaatio tulee tapahtumaan.

5. Kehon lämpötila

Kehon lämpötila nousee muutamalla desimaalilla ovulaation jälkeen. Syklinen vaihtelu kehon lämpötilassa, joka pysyy koholla noin 2 viikkoa ovulaation jälkeen, ja laskee kuukautisten alkaessa, on varma merkki ovulaatiosta. Mutta ihan aina lämpötilan nousun puuttuminen ei vahvista ovulaation puuttumista. 

Voit lukea lisää aiheesta Hormomian toisesta blogikirjoituksesta: https://www.hormonia.fi/blog/lampotila-ja-ovulaatio 

 

Opi lisää

Paljon lisätietoa saat katsomalla oheisen videon.

Jos haluat oppia havainnoimaan kiertoasi tarkemmin tai tutustua kuukautiskiertoon, suosittelen tutustumaan verkkokurssiin Kuukautiskierto voimavarana